Wie ben ik?

Ik ben Stefan, geboren in 1970 en ik fotografeer, teken en bouw al sinds dat ik camera en ander gereedschap kan vasthouden.

Na ‘t gymnasium in Venlo, heb ik van 1988 tot 1994 rechten gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en samen met anderen een studentenvereniging voor metalfans V.I.R.U.S. opgericht. Daarnaast heb ik gewerkt als alfahulp en als begeleider van kinderen met een vorm van autisme. Na mijn studie heb ik een paar jaar panden gerestaureerd voor een architect en gewerkt als jurist voor VluchtelingenWerk Utrecht.

Van 1996 tot 2008 heb ik gewerkt als juridisch adviseur voor de Commissie Gelijke Behandeling van het ministerie van Justitie (nu: College voor de Rechten van de Mens). Daarbij was ik hoofd BHV en lid van de OR.

In 2008 heb ik besloten voor mezelf te beginnen met mijn fotostudio. Als freelance fotograaf heb ik voor diverse kranten, tijdschriften en organisaties gewerkt, als reis-, portret- en productfotograaf. Ik heb ook cursussen fotografie gegeven en FotoClub Houten opgericht, waar ik twee jaar voorzitter van ben geweest.

Tegelijkertijd ben ik met een compagnon een bedrijf begonnen in EHBO, BHV en veiligheid, ACT EHBO in Utrecht. Hier heb ik lesmateriaal ontwikkeld en EHBO en BHV trainingen gegeven aan jonge ouders, overblijfkrachten, sporters en aan kinderen op diverse scholen in Utrecht en omgeving.

In 2011 heb ik een opleiding geluidstechniek in Hilversum afgerond en ben ik meer met mijn handen en in het groen gaan werken op landgoed Wickenburgh in de buurt van Utrecht, waar ik met een groep collega’s de buitenboel, gereedschap en voertuigen onderhoud en af en toe een boom zaag. Ik heb daar ook kinderen en jongeren met hooggevoeligheid of autisme begeleid voor de Bosactiviteiten van Evelien Bus.

In 2014 hebben aantal jonge, Utrechtse talenten en ik Stichting U-nite opgericht voor het samenbrengen en verbinden van talent op het gebied van kunst, cultuur en ambachten in de regio. Sindsdien heeft U-nite vier indoorfestivals georganiseerd in ZIMIHC theater Stefanus in Utrecht en diverse andere activiteiten.

Met U-nite heb ik gewerkt aan de opzet van een nieuwe vorm van onderwijs onder de naam U-cademy. Een project dat hieruit is voortgevloeid is een bouw- en knutselclub voor kids, waar ik mijn passie voor vormgeving en het werken met mijn handen wil doorgeven aan creatieve kinderen en jongeren.

Waarom de Bouwclub?

Ik heb ervaren hoe goed het mij als kind heeft gedaan om lekker in de natuur te kunnen rondzwerven en thuis in onze garage van gevonden stukken hout en afval allerlei dingen te maken. Ik ben er nooit mee opgehouden en heb mezelf met veel plezier nieuwe technieken geleerd.

Op Youtube zie je mensen over de hele wereld de prachtigste dingen maken met wat hout, schroeven, gereedschap en een dosis goede wil. In een filmpje van een bekende Amerikaanse klusser wordt een oproep gedaan vooral een kind in je werkplaats uit te nodigen: om kennis door te geven, maar ook vanwege het plezier van het samen bouwen.

Het idee bleef me bij en toen er een concrete vraag kwam van ouders die een speciale plek zochten voor hun kind, heb ik besloten een werkplaats te gaan delen met kinderen en jongeren en wel de werkschuur van 't mooie landgoed Wickenburgh (met dank aan Otto Wttewaall en Marijn te Kolsté), waar ik al jaren werk. In 2018 is Bouwclub Houten geboren.

Als hooggevoelige en creatieve man heb ik uiteindelijk een perfect passende werkplaats gevonden op het landgoed. Het werken in 't groen en met mijn handen heeft altijd gezorgd voor veel rust en energie in mijn leven. Ik hoop dat ik dat gevoel vorm kan geven en met de bouwclub door kan geven aan anderen.

Ik heb daarbij bijzondere affiniteit met hooggevoelige en hoogbegaafde kinderen en jongeren die op zoek zijn naar net zo'n goed passende plek, zoals kinderen met een vorm van autisme, add of andere bijzondere eigenschappen.