Voor wie?

De bouwclub is er voor hoogbegaafde kinderen en jongeren die hun creativiteit willen ontwikkelen en die baat hebben bij een rustige, overzichtelijke omgeving waar geen prestatiedrang geldt.  Een plek waar aandacht en ruimte is voor bijzondere eigenschappen en omstandigheden. Voor kinderen die van natuur houden en het leuk vinden om te knutselen, te bouwen en die zich goed voelen als ze met hun handen bezig zijn.

Ieder kind is welkom, maar ouders moeten wel inschatten of hun kind goed in staat is veiligheidsinstructies op te volgen.

Voor kinderen van alle achtergronden, genders en levensbeschouwingen.

 

Kennismaking

Een eerste kennismaking is een gesprek met de ouder(s), kind en de begeleider. Als de bouwclub wat voor je kind is, doen we een maand op proef om te kijken of het voor iedereen goed voelt.

Als het na een maand nog steeds bevalt, kun je lid worden van de bouwclub.

 

Lid van de bouwclub

Als je lid wordt van de bouwclub, kies je een dagdeel van de week waarop je komt. Het is het mooiste als de leden wekelijks kunnen komen, zodat ze grotere projecten kunnen doen en de tijd hebben om te wennen en zichzelf te durven uiten. Dit zorgt voor zelfvertrouwen bij de kinderen en stimuleert hun creativiteit.

 

Wat gaan we doen?

Wekelijks ga je aan het werk aan je eigen project met je begeleider. Wat ieder kind individueel of met anderen gaat doen, hangt af van ieders wensen. Niemand hoeft dingen tegen zijn zin te doen, al is het soms nodig om even door te zetten. Op basis van de wensen en mogelijkheden, kiezen we een of meer projecten uit. We bespreken altijd voor we beginnen wat we gaan doen en wat van iedereen verwacht wordt.

Je kunt denken aan het maken van een handboog, het bouwen van een romeinse katapult, het maken van je eigen zakmes, het modelbouwen van je droomhuis of droomauto en diverse buitenactiviteiten zoals hout hakken, vuur maken, metaal detectoren en magneetvissen.  Er is heel veel mogelijk.

 

Persoonlijk en uitdagend

De bouwclub is een kleine werkplaats met ruimte voor maximaal twee kinderen die tegelijk aan het bouwen zijn. De meeste kinderen werken individueel met hun begeleider of komen met broer/zus of vriend.

Iedere bouwer krijgt daarom de volledige aandacht van zijn begeleider en alle projecten zijn op maat.

Iedere bouwer wordt uitgedaagd zelf te bedenken wat en hoe hij gaat bouwen. Als je er zelf niet uitkomt, bedenken we samen wat. Sommige kinderen bouwen aan meerdere projecten tegelijk, anderen zijn langdurig met één project bezig.

 

Vrijheid van expressie

De kinderen zijn geheel vrij hoe ze hun creativiteit willen uitdrukken en vormgeven, zolang het veilig gebeurt en de middelen er voor beschikbaar zijn.

Tijdens het bouwen is er voor de kinderen alle vrijheid om te praten over van alles wat bij ze opkomt. Filosoferen over de wereld is geen creatief kind vreemd en wordt van harte gestimuleerd.

 

Exclusief en origineel

De bouwclub ligt op een prachtige locatie in het hart van Utrecht met een rijke historie en een van de laatste landgoederen die nog in particulier bezit zijn.

De begeleiding door Stefan (zie achtergrond) is origineel en helemaal gericht op het uitdagen van hoogbegaafde kinderen om het beste van zichzelf te laten zien.

Een aantal bouwers komt al jaren, elke week, en heeft zijn vaste plek gevonden op Wickenburgh. Dat voelt goed.

 

Doel

Het doel van de bouwclub is het ontspannen door het werken met je handen, je hart en je hoofd en het plezier van het zelf creëren. Het opbouwen van zelfvertrouwen door het vormgeven van je eigen creativiteit en het doen van stoere dingen. Ontspannen op je eigen club met mensen die je kent en waar je jezelf kunt zijn.

Daarnaast leer je werken met allerlei gereedschap en materiaal. Naarmate je langer lid bent, kun je leren werken met moeilijkere technieken en ingewikkeldere projecten, zoals lassen, elektrotechniek en motortechniek.

Samenwerken en sociaal contact zijn het derde belangrijke doel van de club. Ervaar hoe fijn het is om samen ergens aan te werken en te leren met elkaar, van elkaar. Ervaar dat je geen speciale vaardigheden hoeft te hebben om sociaal contact te maken.

 

Veiligheid

Veiligheid staat voorop en er zal strikt worden toegezien dat er veilig gewerkt wordt. Gereedschap is alleen onveilig als het zonder verstand en aandacht wordt gebruikt. Het is daarom belangrijk dat kinderen zich voldoende kunnen concentreren en goed kunnen luisteren naar veiligheidsinstructies. Er is altijd individuele aandacht voor de veiligheid van iedere bouwer.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, zal er toch een enkele keer wat fout gaan. Een sneetje hier en een blauwe duim daar, het overkomt vakmensen evengoed als enthousiaste kinderen. We zullen er evengoed alles aan doen om de risico's tot het minimum te beperken!

Veiligheid betekent ook veiligheid binnen de bouwclub en in de directe omgeving. Het landgoed is een privé terrein en de werkschuur ligt ver van de openbare weg, dicht aan de bosrand. Mocht het nodig zijn, dan is er ruimte om je even terug te trekken.

 

Kosten

Kijk hier voor de kosten.

 

Praktische zaken

  • Zorg voor stevige kleding die vies mag worden en kapot kan gaan;
  • Zorg voor goede, gesloten schoenen;
  • Zorg voor je eigen hapje en drankje. Er is water en thee voor iedereen;
  • Geef eventueel medicijngebruik en andere bijzonderheden door als het nodig is;
  • Parkeren is gratis op eigen terrein;
  • Er is geen restaurant of koffiehuis op het landgoed.

 

Bouwclub voorkant